Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Vogels spotten

Ik spotte ze een paar dagen geleden op de smalle groenstrook tussen het fietspad en het water. Als versteend stonden de vier mannen in de ijzige kou. Hun blikken gericht op het kale bosje aan de overkant. Hun handelingen volgden elkaar in een jaloersmakend traag tempo op: turen met het blote oog, verrekijker erbij pakken en verrekijker weer af. Vogelspotters. Wat een rust straalden ze uit en wat namen ze de tijd voor een vogel die zich waarschijnlijk ergens tussen de takken ophield. Geen getuur op mobiele telefoons, foto's en video's delen en het laatste nieuws checken. Gewoon één zijn met de natuur in de natuur. Hier kon ik nog wat van leren.

Mijn stem verbrak de stilte. 'Welk vogeltje zoeken jullie?' Twee mannen draaiden hun hoofd naar mij. Hun blikken deden me twijfelen over hoe gewenst mijn vraag was. Had mijn stem de vogel misschien weggejaagd? Of lag het aan mijn vraag? Deze deed vermoeden dat de vogel kwijt was maar was dat wel zo? En ik had ook nog een verkleinwoord gebruikt wat als respectloos kon worden opgevat. De man die het dichtst bij me stond had duidelijk geen interesse en bracht in hoog tempo zijn verrekijker weer voor zijn ogen. De man schuin achter hem bracht de verlossing. "Het is de bruine boszanger', zei hij. 'Hij houdt zich in dat bosje op, tenminste dat heb ik gehoord'. 

Hij tuurde nogmaals naar het bosje: 'Het zou wel mooi zijn als we 'm spotten'. Toen werd het stil, een teken voor mij om me uit de voeten te maken. Deze mannen hadden duidelijk behoefte aan de bruine boszanger en niet aan een nieuwsgierige buurtbewoner.

Eenmaal thuis ontdekte ik via Wikipedia dat de bruine boszanger een kleine (jawel) vogelsoort is die voornamelijk in delen van Oost-Azië leeft. Vanaf half jaren 80 wordt deze vogel jaarlijks in Nederland en België waargenomen. Voornamelijk in de kuststreek. Mijn zoektocht leverde nog wat op. Via @dutchbirding en @waarneming kwam ik in een nieuwe wereld terecht: de online wereld van de vogelspotters. Op de minuut af kon ik zien wie welke vogel waar, wanneer en hoe laat was gespot, inclusief smoelenboek, rankings, grafieken, foto's en video's. De zeer zeldzame bruine boszanger zag ik er tussen staan. Mijn beeld over de vogelspotters heb ik inmiddels iets aangepast. Ook hier gaat het om gezien en gezien worden. En dan heb ik het niet alleen over de zeldzame vogels.

December 2021

12de man
 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn