Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Broodzak

Ik moest even moed verzamelen voor de herkansing. De laatste keer was ik van een koude kermis thuis gekomen. De katoenen broodzak die ik net bij Pieter Pot had besteld werd geweigerd bij de bakkerij in mijn buurt. Even los van wat het met mij deed moest ik vooral denken aan mijn broodzak: die kreeg gewoon letterlijk de zak in het bijzijn van anderen. Stiekem hoopte ik op een spontane glimlach van de verkoopster. Dat ze zou denken: wat goed zeg, weer een klant met een broodzak. Dat scheelt weer plastic. Hoeveel plastic tassen gaan er eigenlijk wel niet doorheen op een dag? Hoeveel per week, per maand of op jaarbasis? Even los van het plastic: hoeveel geld zou het kunnen schelen?

Ik hoopte op nieuwsgierige gezichten van de aanwezige klanten in de winkel. Dat ze zouden denken: heeft zij nou een broodzak mee van huis genomen? Wat goed zeg. Dat zou ik ook moeten doen, dat scheelt toch weer plastic. Ik ga straks gelijk eens kijken waar ik zo'n ding kan bestellen.

Geen van dat alles gebeurde. De broodzak ging zonder inhoud weer de tas in en ik droop af. Ik had het voor de zak op moeten nemen door op mijn strepen te blijven staan, me niet zomaar af laten schepen met een papieren zak die er alsnog omheen ging. Geen bezwaar tegen papier maar ik wilde het in mijn eigen broodzak! Vanochtend was er de herkansing bij een andere bakker. Ik hield de broodzak losjes in mijn rechterhand en koos een brood uit de rekken.

'Mag het brood hierin?' vroeg ik voorzichtig. Het was belangrijk om mijn broodzak te behoeden voor nog een teleurstelling. 'Ja natuurlijk' zei de verkoopster enthousiast. Ik overhandigde haar de zak en kon het niet laten om mijn ervaring te delen. Had zij meer informatie over de weigering? Ze snapte er niets van en stimuleerde juist het gebruik ervan, vertrouwde ze me toe. Hoe meer hoe beter zeg maar. Ik bedacht me dat het ook kon komen door mijn houding en gedrag. Te enthousiast daar kan ook niet iedereen tegen. Of was er toch nog een andere reden? Na het pinnen deed de verkoopster de lade van de kassa open en zei: 'Mevrouw ik ben nog vergeten de milieu korting te geven. Bij het gebruik van de broodzak krijgt u 10 cent retour’. Hebbes!

Maart 2022

Storm Eunice
 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn