Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Vaatwasser

Je gaat pas dingen waarderen als ze stuk zijn. Dat overkwam me gistermiddag toen de vaatwasser het begaf. Het grommend geluid dat ze liet horen bleek niet de start van de nieuwe vaatbeurt maar einde oefening. Met frisse tegenzin pakte ik de volle machine leeg en ging over tot een handmatige afwas. Eenmaal bezig bleek deze handeling best mindful te werken. Toen mijn dochter ten tonele verscheen was het gedaan met het romantische beeld dat ik gecreëerd had.

Zij: huh wat ben je aan het doen?
Ik: afwassen.
Zij: we hebben een vaatwasser hoor.
Ik: ja maar die doet het niet meer.
Zij: en dat ga jij nu allemaal zelf doen?
Ik: ja zo erg is dat toch niet. Je mag me wel helpen hoor.
Zij: nee daar heb ik geen zin in.
Ik: we gaan voor vanavond wel taken verdelen.
Zij: moeten we dan ook zo afwassen?
Ik: ja wat denk jezelf.
Zij: vanavond ben ik er niet.
Het werd tijd om er een 'toen ik nog jong was' in te gooien voor wat meer begrip.
Ik: toen ik zo oud was als jij hadden we niet eens een vaatwasser. Ik moest elke dag meehelpen met de afwas. Was ook best gezellig hoor, een beetje bijpraten.
Helaas maakten mijn woorden weinig indruk.
Zij: dat je dat deed! Zo zonde van de tijd.
Ik: we hadden geen keuze.
Zij: wanneer komt de nieuwe eigenlijk?
Ik: geen idee. We moeten nog een nieuwe uitzoeken.
Zij: ik zou snel zijn. Als je nu bestelt heb je morgen al een nieuwe.

Goeie tip. Nog diezelfde middag startte de zoektocht naar een nieuwe. Ik kon het niet laten nog even de geschiedenis van de vaatwasser in te duiken. Tot mijn verrassing ontdekte ik dat deze uitvinding al in 1886 gedaan door ene Josephine Cochrane uit Illinois. Deze rijke dame hield wel van een feestje. En bij een feestje hoort afwas. Ze had hiervoor personeel in dienst maar dat handmatig afwassen kostte veel tijd en ging ook weleens ten koste van het serviesgoed. En dus ontwierp ze zelf een machine, vroeg patent aan en begon met produceren. Op de Wereldtentoonstelling van 1893, georganiseerd in Chicago, presenteerde ze haar uitvinding en kreeg de hoogste onderscheiding.
Met deze net ontdekte informatie werkte ik vanochtend nog een kleine vaat weg. Daarna kwam het verlossende bericht binnen dat de bezorgers al onderweg waren met de nieuwe vaatwasser.

November 2021

Artikelen
Reisblogs




 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn