Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

14 de musical

Ach er zijn vast heel veel verhalen te vertellen over deze zwart-witfoto die ik per toeval in groot formaat tegenkwam. Over de lichaamshouding van bondscoach en aanvoerder, de woorden die ze wel en niet met elkaar uitwisselden. Over de twee kettingen om de hals van de aanvoerder of de stropdas en het sportjasje van de bondscoach. Over de voetbaltenues uit die tijd, de smalle aanvoerdersband die strak om de linker bovenarm zit. Over de twee spelers op de achtergrond en hun gedachten bij het tafereel voor hun. Over het publiek op de tribune of het voetbalstadion ergens in West-Duitsland waar op dat moment het WK voetbal van 1974 plaatsvond. In een tijd waarin het Nederlandse voetbal hoogtij vierde en waar Johan Cruijff en Rinus Michels een groot aandeel in hebben gehad. Helaas was er geen tijd meer om nog langer naar deze foto te kijken of alle andere die in de foyer van het AFAS theater in Leusden hingen. Prioriteit van dat moment was om op tijd de theaterzaal te betreden of zoals de grootmeester het zelf ooit zei: 'Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Als je te laat bent moet je zorgen dat je op tijd vertrekt'. Een appje van een ziek familielid van een paar uur daarvoor had spontaan twee tickets opgeleverd voor 14 de musical. Een gevalletje van elk nadeel heeft z’n voordeel.

En zo betrad ik samen met mijn zoon van 14 net op tijd de theaterzaal waar de band the kickers al speelde om ons een beetje in de stemming te krijgen. Een voorproefje van het grote werk dat aanstaande was. In de tweeëneenhalf uur die daarop volgde.  kregen we het levensverhaal van Johan Cruijff voorgeschoteld in zang, dans, grappige en ontroerende monologen en dialogen. Alles werd opgefleurd met prachtige archiefbeelden. Een enthousiaste cast was daarvoor verantwoordelijk met in de hoofdrol (hoe kan het ook anders) Johan Cruijff gespeeld door Tobias Nierop en Danny Cruijff gespeeld door Myrthe Burger. We lieten ons verrassen en werden verrast door de musical die geen doorsnee musical was en die ook niet het hele verhaal vertelde, maar dat is logisch want anders hadden we waarschijnlijk nu nog in het theater gezeten. Het deed me weer beseffen dat je een verhaal op zoveel manieren kunt vertellen. 

Voor mij persoonlijk leverde het nog wat wijze lessen op zo aan het einde van 2022. Over doorzetten, focus hebben en houden, keuzes maken en de verleiding van de vele afleidingen weerstaan. Ik heb ze op de lange lijst van goede voornemens voor 2023 gezet.

December 2022

Carmina Burana

 

 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn