Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Mondkapje

Mijn oog viel op de laatste zin van het persbericht over de nieuwste coronamaatregelen. 'Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden' stond er. Ik moest denken aan de stoffen mondkapjes die inmiddels tot mijn mondkapjescollectie waren gaan behoren. Aan eentje in het bijzonder: het stoffen mondkapje met de bonte kleuren die ik anderhalf jaar gelegen van mijn moeder kreeg. Ze had me er destijds al voor gewaarschuwd. ‘Er liggen zulke leuke mondkapjes bij ons in de wereldwinkel. Handgemaakt in Ghana’. Ik kreeg het mondkapje vlak daarna in mijn hand gedrukt en sindsdien is het mijn trouwe bondgenoot als ik op pad ga. Ineens vroeg ik me af hoe het destijds zou zijn gegaan in een atelier ergens in Ghana. Zou de afdelingsmanager op een dag zijn personeel bij elkaar hebben geroepen voor een belangrijke mededeling?

'Dames en heren, ik heb belangrijk nieuws. Vanaf volgende week gaan we geen tassen meer naaien voor de wereldwinkels in Nederland maar mondkapjes. Er is daar ineens heel veel vraag naar, dus hopelijk gaan we nu eindelijk een keer echt geld verdienen want die tassen lopen magertjes. Even ter info: de wereldwinkels daar hebben mondkapjes nodig voor een nieuw virus dat de wereld aan het veroveren is. Corona heet het en het is ontstaan ergens in China. Jullie hebben er vast al iets over gelezen op internet. Er zijn al een paar gevallen in Ghana. Dus als jullie straks toch bezig gaan, naai dan voor de zekerheid een extra mondkapje voor jezelf en jouw familie. Je weet maar nooit waar het naar toe gaat. Ook goed om te weten: de rijke landen zijn al druk bezig met het ontwikkelen van een vaccin dus dat is een geruststellende gedachte. Maar juich niet te vroeg want het kan nog wel een hele tijd duren voordat het vaccin deze kant op komt. Veel succes'.

Zo was mijn mondkapje misschien aangekondigd en was vervolgens een vrouw of man aan de slag gegaan met een lap stof. Had zij/hij zich wellicht afgevraagd wie de eigenaar zou worden? Hoe dan ook de mondkap reisde duizenden kilometers om uiteindelijk bij mij terecht te komen. En nu ineens moet ik het links laten liggen en overgaan op een wegwerpversie. Anoniem gemaakt door een machine in een grote fabriek. Geen innige relatie meer maar een vluchtig contact. Afraden is niet verbieden. Ik ga nog even nadenken over dit nieuwe dilemma.

Januari 2022

Schoolreisje
 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn