Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Oriana Fallaci

De bladzijden van het boek zijn inmiddels vergeeld. De vrouw op de voorkant kijkt nog steeds langs me heen alsof ze verderop iets interessanter ziet. Interview met de geschiedenis van Oriana Fallaci woont al bijna 30 jaar in mijn boekenkast. Het boek kreeg ik in 1994 van mijn geschiedenisleraar als kado voor het hoogste examencijfer. Het boek overleefde meerdere verhuizingen. Elke keer kwam het weer op een prominente plek terecht. En terecht. Ik moest aan het boek denken toen ik afgelopen week een oproep tegenkwam om in het kader van de Boekenweek de eerste liefde(s) op boekengebied te delen. 

Er waren meer boeken die in aanmerking kwamen.

📚 Boeken die de eerste liefde zo prachtig beschreven of de eerste liefde zo meedogenloos om zeep hielpen.
📚 Boeken waar de eerste liefde voor een auteur, genre, setting of personage  ontstond.
En kies daar maar eens de beste uit. Dit boek kwam als winnaar uit de bus. Reden? Hier ontstond bij mij de eerste liefde voor geschiedenis, politiek en journalistiek.

Interview met de geschiedenis is een verzameling van 26 gesprekken (voorzien van prachtige inidingen) met wereldleiders uit de jaren 70. Ieder met hun eigen verhaal en blik op de wereld. Oriana Fallaci durfde als geen ander kritische vragen te stellen en ging geen onderwerp uit de weg. De Washington Post schreef er destijds over: 'Interview met de geschiedenis is een briljant voorbeeld van de kunst waarbij men zelf op de achtergrond blijft - de kunst van het interview.' Om zich voor te bereiden sloot ze zich maanden op. Haar interviews duurden soms wel vijf uur. Dat noem ik nog eens vakmanschap.

Van de 26 geïnterviewden waren er slechts drie vrouw, dat moet me dan wel even van het hart. Zeker niet de minste. Het zijn de eerste drie vrouwelijke premiers ter wereld: Sirimavo Bandaranaike, Indira Ghandi en Golda Meir. Maar goed we praten hier over de jaren 70. De emancipatie op het niveau van wereldleiders moest toen nog beginnen. Een halve eeuw later is de harde werkelijkheid dat het triest gesteld is met het aantal vrouwelijke wereldleiders. Het is gissen naar hoe de wereld er dan uit had gezien.

April 2022

Broodzak

 

 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn